Swipy
...
25 September 2023

A PIZZA TÖRTÉNETE – KEZDETEKTŐL A VILÁGHÍRNÉVIG

Megrendelhetjük, beülhetünk egy étterembe a barátainkkal, vagy akár a napközbeni rohanás során is elfogyaszthatunk egy szeletet. Teljesen mindegy, hogy mikor, hol és kivel vagyunk, hiszen mindig jólesik egy szelet ebből a forró paradicsomszósszal és nyúlós sajttal felvértezett finomságból. A vékony, roppanós és egyszerű változatért rajongsz? Esetleg sokkal jobban szereted a vastag tésztájú pizzákat különleges feltétekkel? A deep dish pizzák szerelmese vagy és azt preferálod, ha csordultig megtömik a pizzatésztát változatos összetevőkkel? Ahhoz, hogy szinte bárhol elérhető legyen számunkra a pizza, illetve ahhoz is, hogy rengeteg különböző verzió közül megtalálhassuk a kedvenceinket egy dologra volt szükség: arra, hogy a pizza körbejárja a világot! Kalandozásai során mindenkit elbűvölt ez a csodálatos és sokoldalú étel, így a legtöbb országban különböző pizzakülönlegességek váltak ismertté, így az ízlésednek megfelelőt ma már könnyedén meglelheted. De hogyan jutott el a pizza a világhírnévig? A kezdetektől a sikerig.. A görögöktől az egyiptomiakig, a perzsáktól az indiánokig: mindenki számára ismert volt az úgynevezett lapos kenyér, amelyből később a pizza ötlete keletkezhetett. Olyan feltéteket használtak, mint a fűszernövények és a húsok, amelyek később kiegészültek zöldségekkel és más alapanyagokkal: ezekkel a generációk és a különböző népek folyamatosan kísérleteztek! Ezeket a kenyereket sokan a modern pizza rokonainak tekinthetik, de nincs egyelőre határozott egyetértés abban, hogy melyik is volt az első változat, és hogy a lapos kenyér egyáltalán tekinthetők-e a pizza előfutárának. Valójában a pizza valószínűleg Nápolyban, Olaszországban született évtizedekkel azután, hogy a paradicsomot először bemutatták Európában. Az eredeti nápolyi pizzát kezdetben a szegény emberek ételeként árulták az utcákon, sokféle választható feltéttel. Az első olasz pizzéria, az Antica Pizzeria Port’Alba 1738-ban kezdett pizzát sütni, amikor az étel egyre népszerűbb lett, különösen a Nápolyba látogató turisták körében. Tudtad?: A nápolyi pizzának sajátos szabályrendszere van, amelyet az Igazi Nápolyi Pizza Szövetség ismer el. A szervezet célja a pizza valódi esszenciájának megőrzése, jelenleg pedig csak a Margherita és a Marinara receptek számítanak autentikus nápolyi pizzáknak. Ezt követően 1889-ben megszületett a modern pizza, amikor Raffaele Esposito pizza készítő megalkotta a “Pizza Margheritát” az olasz királynő, Savoyai Margherita számára. Ez a pizza csak paradicsomot, mozzarellát és bazsalikomot tartalmazott, hogy az az az olasz zászló színeit képviselje, így fejezve ki a tiszteletét az uralkodó család felé. Annak ellenére, hogy Olaszországban született meg a recept, a pizza mégsem Európa egyik országában találta meg a második otthonát, hanem a tengerentúlon. A 19. század végén az olasz emigránsok már elérték a keleti partot, 1905-ben pedig megnyílt az első pizzéria New Yorkban. Bár a pizza korábban utat talált Amerikába, igazán csak a második világháborúkor vált népszerűvé. A háború után az Olaszországot megszálló amerikai katonák a focaccia és a pizza szeretetével tértek haza, miközben New Yorkban – és egyre több helyen – elérhetőek voltak ezek a finomságok. Azok a étterem-tulajdonosok, akik korábban nem hallottak a pizzáról, először bizonyára összezavarodtak, de hamar rájöttek, hogy számtalan variációt jelentethetnek meg a helyi ízlésnek megfelelően. Nem sokkal később a pizza amerikai intézménnyé vált, így gyorsan átvették a vállalkozó szellemű vendéglősök (akik gyakran nem olasz származásúak voltak), és az igényeknek megfelelően alakították át. Természetesen mindeközben Európában is terjedt a kemencében sült finomság híre – bár lassabban, mint az Egyesült Államokban – mégis egyre gyakrabban lehetett a különböző országokban és városokban pizzériákat találni. A hatalmas siker miatt a vállalkozók olyan kiskapukat kerestek, amelyek megoldás nyújtanak arra, hogy ne kelljen az embereknek minden alkalommal ellátogatni egy étterembe, ha erre a népszerű finomságra vágynak. És meg is találták azokat!

Legújabb blogok

...
5 October 2023
What are the Benefits of a Restaurant Blog?

Restaurant blogs have several business advantages, from improved visibility and consumer involvement to business insights and developing a devoted fol...

Tovább olvasom
...
5 October 2023
What is a Restaurant Blog?

A restaurant blog is a digital platform where people or organizations can contribute educational, engaging, and pertinent content about the restaurant...

Tovább olvasom
...
25 September 2023
A PIZZA LELKE A SAJT

Nápolyból elindulva az egész világot meghódította az egyszerű és gazdaságos pizza, ami ma a világ egyik legtöbbet fogyasztott étele. Az egyik fő össze...

Tovább olvasom